werkloos
werkloos

Duurt het vinden van die eerste job wat langer dan verwacht? Of zweef jij al een tijd in het niemandsland ‘tussen 2 jobs’? Dat is minder leuk, maar ook geen drama. Met deze 7 tips houd je de moed erin.

1. Zet je wekker

Een job zorgt voor veel meer dan een inkomen. Je werkuren geven structuur aan je dag. Je hebt sociaal contact met de collega’s en komt elke werkdag eens buiten. Wie tijdelijk zonder werk zit, moet zelf moeite doen voor die dingen. Zorg voor een dagelijkse routine, door op min of meer vaste tijden op te staan en te gaan slapen. Let erop dat je elke dag minstens een half uur met iemand praat en een frisse neus haalt. Tot ver na middernacht videogames spelen en pas rond de middag uit je bed rollen? Dat klinkt leuk, maar al na een week maakt het je futloos en prikkelbaar.

2. Fit boven friet

Solliciteren is dan misschien geen topsport, het vraagt wel wat van een mens. Je moet telkens weer je CV en motivatiebrief aanpassen, je van je beste kant tonen tijdens sollicitaties en – als je toch naast de job grijpt - jezelf weer oppeppen. Als werkzoekende moet je stevig in je schoenen staan en wie gezond eet en voldoende beweegt, staat mentaal sterker. Toon je gezicht dus liever 3 keer per week in de fitness dan in de frituur!

3. Bijleren, baby

De doorsnee werkweek telt 5 dagen van 8 uur. In solliciteren kruipt ook tijd, maar meestal geen 40 uur per week. Love it or hate it – je hebt nu meer vrije tijd dan wanneer je aan de slag bent. Dus leer die vreemde taal of volg die bijscholing! Zo heb je iets omhanden en versterk je je CV. Ook je zelfvertrouwen krijgt van bijleren een boost. 3 vliegen in één klap!

4. Maak ‘have done’ lijstjes

Mensen zullen je in deze periode onophoudelijk vragen: “En, heb je al een job gevonden?” Het is niet leuk om telkens nee te moeten antwoorden en het geeft gesprekken ook een negatieve sfeer. Hou daarom dagelijks een ‘have done’ lijstje bij en praat dáárover met vrienden en kennissen. “En, heb je al een job?” “Nee, maar ik heb deze week 7 brieven gestuurd en 4 lessen Frans afgewerkt.” Dat zorgt voor een andere, veel positievere energie.

5. Omring je met actieve mensen

Mensen in een lastige situatie zoeken graag lotgenoten op. Dat is begrijpelijk, maar als werkzoekende is het goed om contact te houden met werkende vrienden. Zo blijf je op hun leefritme (zie tip 1: routine) en hoor je het als eerste wanneer er op hun werk een plaats vrijkomt. Een job vinden via je sociale netwerk is heel normaal en wat is er leuker dan werken met je BFF?

6. Bepaal je budget

Als je op voorhand zou weten dat je na 6 maanden een job vond, dan duurde dat half jaar als werkzoekende een pak minder lang. Het is immers de onzekerheid die vervelend aan je knaagt: “Zit ik 6 maanden thuis of anderhalf jaar? En wat betekent dat financieel?” Bespaar jezelf onaangename verrassingen, stel een budget op en hou je daaraan. Heb jij al een appje daarvoor?

7. Hou het leuk

In de 6 bovenstaande tips speelt zelfdiscipline een belangrijke rol. Op tijd opstaan, gezond eten, op je centen letten… als werkzoekende moet je heel veel. Je wil immers voorkomen dat je de controle over je leven verliest. Toch mag je af en toe ook mild zijn voor jezelf. Lucht gerust eens je hart bij een familielid of vriend – soms suckt het big time om geen job te hebben, zeg dat maar luidop. Je hoeft ook het nieuws niet te volgen als al die besparingen en klimaatellende je deprimeren. Kruip in je sollicitatiebubbel en focus op je eigen doelen.

PS: Van tegenwind word je sterker en elke vacature is een nieuwe kans.