Uuhhh… wat doet een horecamedewerker precies?!
Als horecamedewerker werk je in een hotel, restaurant, café of op een evenement. Je zorgt dat gasten tot in de puntjes verzorgd worden met de beste service, lekkerste drankjes en smakelijkste hapjes. En belangrijker nog: jij tovert een grote glimlach op het gezicht van iedere gast die je spreekt!
Het leukste van werken als horecamedewerker? Je ontmoet elke dag nieuwe mensen, hoort de gekste verhalen én kan overal aan de slag! In de keuken, achter de bar, in de bediening of bijvoorbeeld achter de schermen bij een evenement. Eén groot feestje dus! 🎉
Check alle vacaturesDe werkdag van een horecamedewerker
Waar je als horecamedewerker ook aan de slag gaat, je bent altijd onder de mensen. Supergezellig! Je maakt gezellige praatjes met de gasten en bent de hele dag lekker in de weer. Soms werk je binnen, bijvoorbeeld in de keuken of achter de bar. De andere keer sta je buiten in de zon op het terras ☀️. Op maandagochtend, woensdagmiddag of vrijdagavond: als je werkt in de horeca zijn dit allemaal werktijden, ook werken in het weekend. En natuuuurlijk wordt er tussendoor behoorlijk wat gelachen met je collega’s, want gezelligheid staat in de horeca centraal.
Jouw servicegerichte takenpakket?
• Gasten verwelkomen. Je zorgt ervoor dat gasten zich altijd welkom voelen en dat ze zo snel mogelijk geholpen worden. Door jou krijgen ze een onvergetelijke eerste indruk!
• Bestellingen opnemen en opdienen. Iets te drinken? Iets te eten? Bij jou zijn ze aan het juiste adres! Jij noteert alle wensen nauwkeurig en zorgt dat ze precies krijgen wat ze bestellen, inclusief een portie positiviteit! 😃
• Drankjes bereiden. Soms sta je als horecamedewerker achter de bar. Je tapt biertjes, maakt lekkere cocktails en zet verse koffie. Dorstige gasten? Kom maar binnen! 🍹
• Je werkplek schoonmaken. In de horeca is hygiëne super belangrijk. Daarom houd je je werkplek altijd spic en span. Niet alleen door de tafels af te ruimen en de bar te poetsen, maar ook de keuken, glazen, bestek en de wc’s natuurlijk!
• Gasten in de watten leggen. Als horecamedewerker zorg je niet alleen dat mensen iets te eten en drinken krijgen. Nee, je zorgt voor de ultieme beleving. Bij jou is het nét even specialer dan thuis en kunnen ze onbezorgd genieten en relaxen.
Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een horecamedewerker 🤑
Als fulltime horecamedewerker verdien je gemiddeld ongeveer tussen de € 11 à € 15 bruto per uur afhankelijk van ervaring. Mooi salaris toch?! Daar kun je flink wat terrasjes mee doen! 😉 Let op: dit kan natuurlijk per vacature en bedrijf verschillen, check het altijd voor de zekerheid even bij de vacature waar je op solliciteert. Weten wat bruto netto geeft? Check dan zeker deze online tool. Daarnaast kan je naast jouw salaris ook rekenen op extralegale voordelen.
De arbeidsvoorwaarden verschillen natuurlijk per werkgever. Ga je via Tempo-Team aan de slag? Dan kan je altijd rekenen op:
- Goed salaris, ka-ching! 💰
- 20 of meer vakantiedagen 🏖️
- Vakantiegeld
- Voordelen met onze Teamdeals
- De workout zit er al in tijdens werktijd! 🏋️
- Keuze om parttime of fulltime te werken of als bijverdienste en student.
- Toegang tot honderden opleidingen en trainingen! Psst.. helemaal gratis. 🎓
Wat voor horecamedewerkers zijn er?
Als horecamedewerker heb je superveel mogelijkheden. Goed nieuws dus. Er is altijd een job in de horeca die bij jou past. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken als:
-
Barmedewerker
Als barmedewerker bouw je perfecte cocktails, tap je ijskoude biertjes en adviseer je gasten over de perfecte wijn voor bij hun vlees-, vis- of vegan-gerecht. Eén ding is zeker: aan jouw bar heeft niemand dorst. Santé! 🍻
-
Barista
Een barista is een koffiekunstenaar die warme cappuccino's, romige latte’s en espresso’s tot in perfectie bereidt. Als barista weet je alles van koffie en is de espressomachine je beste vriend. Een superleuk beroep, want wie wordt er niet blij van dat zwarte goud? ☕
-
Medewerker bediening
Als medewerker bediening neem je bestellingen op en serveer je drankjes en gerechten. Je werkt in een restaurant, bar, café of op een groot evenement. Lekker veelzijdig dus!
-
Host(ess)
Als host ben je het visitekaartje van een organisatie en zorg je dat gasten zich welkom voelen. Je verwelkomt ze met een lekker drankje, helpt ze met al hun vragen en zorgt dat ze zich op hun gemak voelen. Ga aan de slag in de horeca, bij een theater, festival of op een evenement. De mogelijkheden zijn eindeloos.
-
Afwasser
Als afwasser houd je elk restaurant, hotel en café draaiende. Zonder schone borden staan er namelijk geen gerechten op tafel! Zonder glimmende glazen geen verfrissende drankjes. Een onmisbare horecaheld dus, zo’n afwasser!
-
Keukenhulp
Een keukenhulp helpt de chef-koks met het bereiden van maaltijden en opdienen van gerechten. Als rechterhand van de chef sta je in de keuken van restaurants, hotels, eetcafés of op evenementen en feestjes en een foodtruck.
-
Chef-kok
Als chef-kok is de keuken jouw basis. 🧑🍳 Hier bereid je de lekkerste gerechten voor je gasten, bedenk je nieuwe recepten en stuur je het keukenpersoneel aan. Je staat in het hart van elke horeca tempel!
Horecamedewerker worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig
Om als horecamedewerker aan de slag te gaan heb je geen specifieke opleiding nodig. Zolang je gastvrij en servicegericht bent kan je in de horeca aan de slag. Wil je je goed voorbereiden op je eerste job in de bediening, keuken of achter de bar? Dan hebben we bij Tempo-Team speciaal voor jouw GoodHabitz! Er zijn trainingen op het vlak van persoonlijke kracht, talen, en commerciële vaardigheden. Check ook “klantgericht werken” of ontdek tijdens “blije klanten” waarom de klant altijd koning is. 👑
👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nu niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met relevante opleidingen: het grootste aanbod online trainingen! Je vindt ze in je My Jobspace account.
👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen. Da’s ook fijn! Schrijf je hier snel in.
Hé horecatopper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een horecamedewerker
Ben jij klaar voor meer verantwoordelijkheden? Lekker bezig! Als horecamedewerker heb je genoeg doorgroeimogelijkheden. Hierbij krijg je meer verantwoordelijkheden en waarschijnlijk ook een hoger salaris 🤑. Voor welke functie ga jij?
-
(assistent-) restaurantmanager
Als restaurantmanager stuur je een team van horecamedewerkers aan. Ook maak je het werkrooster, doe je bestellingen, houd je de financiën in de gaten en train je nieuwe collega’s tot echte horecatoppers.
-
Keukenhulp
Vind je gerechten bereiden stiekem nóg leuker dan het serveren? Duik dan de keuken in en word keukenhulp! Samen met je collega’s in de keuken was en snijd je de ingrediënten, maak je kleine gerechten en houd je de keuken stralend schoon. Een erg smakelijk beroep dus!🧑🍳
Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte horecamedewerker 🤩
Horecamedewerkers zijn sociale vlinders en altijd in voor een gezellig praatje 🦋. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Klinkt dit als een omschrijving van jouw persoonlijkheid? Dan herken je jezelf vast ook in de volgende competenties:
-
Je bent servicegericht
Jij doet er alles aan om je gasten te ontzorgen. Je luistert aandachtig naar wat ze willen, adviseert het perfecte drankje voor bij hun gerecht en zorgt dat ze zich helemaal op hun gemak voelen. Voor jou is de gast koning(in). 👑
-
Je bent sociaal
Praatjes maken vind jij het leukste wat er is! Met een grote glimlach stap je op anderen af om te vragen hoe het met ze gaat.
-
Je werkt goed samen
Omdat je in de horeca nooit alleen werkt, is het fijn als je goed kan samenwerken. Hoe beter je met je collega’s communiceert, hoe blijer je de gasten maakt. En heeft iemand een extra handje nodig? Jij steekt ze al uit de mouwen! 👋
-
Je houdt van hard werken
Bestellingen opnemen, eten serveren en gasten verwelkomen is superleuk, maar ook hard werken. Als horecamedewerker draait je stappenteller op volle toeren en ben je de hele dag in de weer met volle dienbladen en stapels borden. Zo vliegt de tijd voorbij en voel je je na zo’n werkdag extra voldaan. 💪
-
Je bent flexibel
Ook in de horeca kent gezelligheid geen tijd. Soms wordt het ineens druk tijdens je pauze of staan er vlak voor sluitingstijd nog hongerige gasten op de stoep. Jij stelt je flexibel op en werkt met liefde nog even door als dat moet!
Flexibele of vaste job als horecamedewerker?
Als horecamedewerker kan je zowel parttime als fulltime aan de slag. Het is maar wat je zelf wilt en aankan. Voor alle contracttypes kun je bij Tempo-Team terecht! Check er alles over hier. Bovendien kun je op elke dag van de week werken. Afhankelijk van de plek waar je werkt, kun je ook nog kiezen of je overdag, ‘s avonds of ‘s nachts aan de bak wil. Ideaal wanneer je deze flexi-job wilt combineren met een studie, je gezinsleven of andere hobby’s dus! Meer tijd tijdens je vakantie van school? Ook dan is een bijverdienste of studentenjob als horecamedewerker een enorm goed idee!
Waarom werken als horecamedewerker via Tempo-Team?
Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:
- Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
- Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
- Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
- Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
- Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
- Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.
Sla jouw job als horecamedewerker aan de haak met onze sollicitatietips
Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Via onze blog zetten we alle tips en kennis voor je op een rijtje. Zo wordt solliciteren supersimpel!
FAQs
Dit zijn de veelgestelde vragen over horecamedewerkers.
-
Wat doet een horecamedewerker?
Een horecamedewerker werkt in een hotel, restaurant, café of op een evenement. Je neemt bestellingen op, serveert hapjes en drankjes en zorgt voor een uitstekende service. Achter de bar, op de vloer in de bediening, in de keuken of als host op een evenement.
-
Wat verdien je gemiddeld als horecamedewerker?
Als fulltime horecamedewerker verdien je gemiddeld ongeveer tussen de € 11 à € 15 bruto per uur afhankelijk van ervaring. Mooi salaris toch?! Daar kun je flink wat terrasjes mee doen! 😉 Let op: dit kan natuurlijk per vacature en bedrijf verschillen, check het altijd voor de zekerheid even bij de vacature waar je op solliciteert.
-
Heb je ervaring nodig als horecamedewerker?
Noppes, nada ervaring als horecamedewerker is niet erg. Je collega’s leren je de fijne kneepjes van het vak. Je kan natuurlijk wel opleidingen en trainingen doen om nog beter te worden in je werk en door te groeien!
-
Is een job als horecamedewerker hard werken?
Zeker, maar het geeft ook heel veel voldoening. Je maakt de hele dag mensen blij en laat hen genieten van een heerlijk drankje of een lekkere maaltijd. Ook ervaar je heel veel werkplezier. Je staat namelijk altijd samen met collega’s op de vloer!
-
Hoe moet ik solliciteren op een horecamedewerker-vacature?
Solliciteren als horecamedewerker is supersimpel! Maak een Tempo-Team-profiel aan en zoek in onze vacatures. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voila! Je hebt nu gesolliciteerd!
-
Welke vaardigheden ontwikkel ik met een job als horecamedewerker?
Als horecamedewerker leer je een hele hoop competenties en vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het goed en duidelijk adviseren van klanten of het communicatief sterk zijn. Daarbij blijf je altijd vriendelijk en geduldig.