De meeste organisaties beseffen: werk en gezin combineren is niet makkelijk. Alleen zien ze al dat plan- en puzzelwerk als de verantwoordelijkheid van de medewerker. Toch loont het om je mensen met kinderen te helpen de bordjes in de lucht te houden. Tien tips voor een oudervriendelijk HR-beleid.
Slaapgebrek, tijdsgebrek, extra stress… De combinatie werk met (jonge) kinderen combineren is niet altijd een pretje. Het evenwicht tussen werk en privé geraakt soms zoek. En dat straalt af op het werkplezier van je collega’s met een bruisend gezinsleven. Tenminste, als jij geen oog hebt voor die zorgen. Puzzel daarom aan een oudervriendelijk hr-beleid. Een win-win-win: voor ouder, kind én je organisatie.
Twee voordelen voor je organisatie
- Steek jij energie in een aangepast hr-beleid? Dan houden ouders energie over voor het werk. Sterker nog: je krijgt er hun inzet, motivatie en werkplezier voor terug. En dat zorgt er dan weer voor dat talent – met of zonder kinderen – aan boord blijft.
- Een oudervriendelijke bedrijfscultuur is ook goed voor je imago. Je trekt getalenteerde mensen aan die weten dat ze zowel hun professionele capaciteiten als hun privéleven bij jou kunnen ontplooien.
Naar een work-life balans voor ouders
Maar hoe pak je dat dan aan? We zetten tien pro-tips op een rij:
- Informeer je - Welke problemen leven en welke niet? Vraag het aan je personeel met kinderen. Bijvoorbeeld tijdens een gesprek of via een enquête.
- Toon je betrokkenheid - Check regelmatig eens hoe het met de ouders gaat. Op het werk én thuis. Niet goed? Misschien kan meedenken over een oplossing bieden. Die betrokkenheid werkt in twee richtingen.
- Verlies niemand uit het oog - Denk je aan ‘ouders‘? Dan denk je in de eerste plaats aan ‘mama’s van baby’s’. Vergeet die ‘papa’s van tieners‘ niet!
- Stel flexibele uren voor - Kinderopvang, school, oudercontact… met flexibele uren neem je een pak plan- en regelstress weg. En flexibiliteit maakt ook het leven van je collega’s zonder kinderen makkelijker.
- Focus op overgangsmomenten – Terug uit zwangerschapsverlof, een derde kind, eerste schooldag...? Voorzie een duwtje in de rug op deze cruciale momenten. Tip: een extra vakantiedag doet wonderen.
- Zoek mentors - Mama’s en papa’s hechten veel waarde aan het advies van andere ouders met ervaring. Stel ‘coaches‘ aan bij wie ze terechtkunnen.
- Zorg dat ouders rust nemen - Overuren bij elkaar sprokkelen of vakantiedagen overzetten: geen goed idee! Herinner werknemers aan hun rust, bijvoorbeeld via een e-mail met de verlofstatus.
- Laat deeltijds werken toe - Dat laat mensen toe hun eigen ritme te bepalen. En het werkt ook om talent aan te trekken. Kortom: een maatregel die al je medewerkers waarderen.
- Maak thuiswerk mogelijk – Je mensen de keuze geven wáár ze werken, neemt heel wat organisatorische stress weg. Dat geldt ook hier voor al je medewerkers, niet alleen de ouders.
- Zet je maatregelen in de kijker – Wat ben je met nieuwe regels als niemand ze kent. Promoot je ‘ouderschapsprogramma‘ en maak het gemakkelijk toegankelijk. Via intranet bijvoorbeeld.