Wat doet een chef kok?
Koken natuurlijk! Jij zorgt voor blije gezichten, gevulde buikjes en tevreden gasten. Maar als chef-kok doe je veel meer dan dat... Want naast dat je een fijnproever bent, ben je óók een creatieve (en knappe 😉) kop! Jij bent de eindverantwoordelijke van de keuken. Tha boss! Ieder seizoen komen de heerlijkste menukaarten uit jouw koker, met de allerbeste ingrediënten. Jij fixt dat de kwaliteit van het eten goed is en past bij het restaurant. Complimenten aan de chef? Dat ben JIJ!
Of je nou in een restaurant, café of hotel staat te roeren, bakken, grillen of wokken. Het kan vrij druk en chaotisch zijn in de keuken. Als chef-kok houd je altijd de keuken draaiende en heb je een behoorlijk aandeel in het succes van de horecazaak. Gasten komen tenslotte voor jouw eten (terug)!
Wat een chef-kok allemaal bekokstooft:
• Koken: duhhh! 🍔 Je zorgt ervoor dat elk gerecht dat jouw keuken verlaat voortreffelijk smaakt, er piekfijn uitziet en heerlijk ruikt.
• Mise-en-place: het brood is gesneden, het vlees voorgegaard, de vis schoongemaakt en de groenten gehakt. 🥒 Voordat de eerste gasten binnendruppelen zorg jij dat alles klaarstaat!
• Leidinggeven aan het keukenpersoneel: van afwasser tot aan souschef en van ober tot aan saucier. Als chef-kok geef jij iedereen taken en aanwijzingen in jouw keuken. Bon chef! 🍴
• Voorraden bijhouden: komt het fruit op tijd binnen? Staat er nog voldoende chimichurri in de koeling? Zijn de garnalen nog goed? 🦐 De chef-kok heeft inzicht in alle voorraden van de keuken!
• Orde houden: op het drukste punt van de avond (of dag) weet de chef-kok de rust te bewaren. Alles loopt op filodeegrolletjes onder jouw toezicht.
• Recepten bedenken: jij haalt je inspiratie overal vandaan en checkt welke ingrediënten er leverbaar zijn om de mooiste gerechten te bedenken. Een kookboek, een reis en zelfs de natuur zijn voor jou een inspiratiebron. Passend bij het seizoen natuurlijk. Eén blik op de menukaart: dat wordt smullen!
• Schoonmaken: na een drukke dag in de keuken moet die keuken weer spic en span zijn. Dat pak jij op samen met het volledige keukenteam. Op naar een nieuwe dag vol eten!
• Rekenen: en.. het is natuurlijk ook belangrijk dat je het recept op jouw kaart voor de juiste prijs kan verkopen, dus je moet ook goed kunnen rekenen.
Check alle vacaturesDe werkdag van een chef kok
Als chef-kok heb jij hele wisselende dagen! Soms draai je de lunch, dan weer diner of een dagje beide. Lekker eten kent geen tijd! Daar staat dan wel weer tegenover dat je vaker een vrije dag hebt.
Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een chef kok 🤑
Als fulltime chef kok verdien je gemiddeld ongeveer tussen de € 18 à € 24 bruto per uur afhankelijk van ervaring. Mooi salaris toch?! Daar kun je flink wat terrasjes mee doen! 😉 Let op: dit kan natuurlijk per vacature en bedrijf verschillen, check het altijd voor de zekerheid even bij de vacature waar je op solliciteert. Weten wat bruto netto geeft? Check dan zeker deze online tool. Daarnaast kan je naast jouw salaris ook rekenen op extralegale voordelen.
De arbeidsvoorwaarden verschillen natuurlijk per werkgever. Ga je via Tempo-Team aan de slag? Dan kan je altijd rekenen op:
- Goed salaris, ka-ching! 💰
- 20 of meer vakantiedagen 🏖️
- Vakantiegeld
- Voordelen met onze Teamdeals
- De workout zit er al in tijdens werktijd 🏋️
- Keuze om parttime of fulltime te werken of als bijverdienste en student
- Toegang tot honderden opleidingen en trainingen! Psst.. helemaal gratis. 🎓
Wat voor chef koks zijn er?
In een keuken lopen verschillende soorten koks rond. Als chef-kok ben je de baas in de keuken en de eindverantwoordelijke. Andere soorten koks zijn afhankelijk van je werkervaring. Zo heb je:
-
De hulpkok
Ben je nog in opleiding om kok te worden? Dan wil je natuurlijk wat ervaring opdoen! Als hulpkok help je de chefs. Van snijden van groenten tot het afwerken van een saus!
-
De zelfstandig werkend kok
Heb je je diploma al op zak? Dan ga je als zelfstandig kok aan de slag. In een keuken van een restaurant, bij een cateraar of een bedrijfskantine; jij maakt de lekkerste gerechten klaar!
-
De souschef
Als souschef heb je minimaal een opleiding tot kok afgerond, verder heb je flink wat ervaring opgedaan in verschillende keukens en ben je de rechterhand van de chef-kok.
Chef kok worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig
Ben jij een chef-kok in hart en nieren? Om als kok aan de slag te gaan heb je een opleiding nodig. Je kan alle informatie vinden op de website van Horeca Forma Vlaanderen.
👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nu niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met relevante opleidingen: het grootste aanbod online trainingen! Je vindt ze in je My Jobspace account.
👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen. Da’s ook fijn! Schrijf je hier snel in.
Hé masterchef! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een chef kok
Heb je het tot chef-kok geschopt? Well done! Want dit is eigenlijk al de hoogste positie in de keuken. Heb je grootste dromen en wil je toch nog een stapje verder gaan? Zoals een eigen horecabedrijf? Of een Michelinster behalen? Dat is echt een kroon… uhhh ster op je werk!
Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte chef kok 🤩
Wil je chef-kok worden? Dan springen er twee eigenschappen torenhoog bovenuit. Jij hebt smaak én bent gek op gasten blij maken. Voor een stomende bowl met ramen, een mals stuk entrecote of een creamy pannacotta mogen ze jou ‘s nachts wakker maken. Herken jij je ook hierin?
-
Jij bent stressbestendig
Een drukke dag is voor jouw dagelijkse kost. Een keuken runnen is namelijk hard werken, er moeten tientallen maagjes gevuld worden. Daar ga jij alleen nog maar harder van rennen!
-
Jij bent creatief
Een veganistisch hoofdgerecht, umami bijgerecht of het combineren van zoet en zout. Als creatief brein weet je absoluut wat lekker is en ben je niet bang om smaken te combineren met elkaar. Dankzij jouw creatieve gerechten blijven gasten graag terugkomen!
-
Jij bent goed in samenwerken
Een chef-kok is een multitasker. Niet alleen in werkzaamheden, maar ook in samenwerken blink je uit. Als rolmodel van de keuken schiet je goed op met al het keukenpersoneel!
-
Jij communiceert duidelijk
Duidelijke communicatie is key in een drukke keuken. Zo weet iedereen wanneer en wat er gekookt moet worden. Komen er nieuwe bestellingen binnen? Die dirigeer jij moeiteloos naar je chefs door!
Flexibele of vaste job als chef kok?
Als chef kok kan je zowel parttime als fulltime aan de slag. Het is maar wat je zelf wilt en aankan. Voor alle contracttypes kun je bij Tempo-Team terecht! Check er alles over hier. Bovendien kun je op elke dag van de week werken. Afhankelijk van de plek waar je werkt, kun je ook nog kiezen of je overdag of ‘s avonds wil werken. Ideaal wanneer je deze flexi-job wilt combineren met een studie, je gezinsleven of andere hobby’s dus!
Waarom werken als chef kok via Tempo-Team?
Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:
- Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
- Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
- Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
- Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
- Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
- Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.
Sla jouw job als chef kok aan de haak met onze sollicitatietips
Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Via onze blog zetten we alle tips en kennis voor je op een rijtje. Zo wordt solliciteren supersimpel!
FAQs
Dit zijn de veelgestelde vragen over chef koks.
-
Wat doet een chef kok?
Koken, koken en nog eens koken! Daarnaast is een chef-kok bezig met nieuwe recepten bedenken en de keuken draaiende houden.
-
Wat verdien je gemiddeld als chef kok?
Als fulltime chef kok verdien je gemiddeld ongeveer tussen de € 18 à € 24 bruto per uur afhankelijk van ervaring. Mooi salaris toch?! Daar kun je flink wat terrasjes mee doen!
-
Heb je ervaring nodig om te werken als chef kok?
Om als kok aan de slag te gaan heb je een opleiding nodig. Je kan alle informatie vinden op de website van Horeca Forma Vlaanderen.
-
Is werken als chef kok moeilijk?
Werken als kok is zeker niet makkelijk, maar wel heel erg leuk. Je moet verstand hebben van heel veel ingrediënten en smaken die bij elkaar passen. Daarnaast is het hard werken geblazen!
-
Waarom is het leuk om te werken als chef kok?
Heb jij een passie voor koken? Dan is dit het allerleukste beroep van de wereld! Je bent dagelijks bezig met koken, proeven, eten en mensen blij maken met jouw eten!
-
Hoe moet ik solliciteren op een vacature voor chef kok?
Solliciteren als horecamedewerker is supersimpel! Maak een Tempo-Team-profiel aan en zoek in onze vacatures. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voila! Je hebt nu gesolliciteerd!