Vrijdag 7 februari 2020 — Het gebrek aan kandidaten met een technisch of wetenschappelijk profiel op de arbeidsmarkt blijft acuut: 1 op 2 bedrijven in ons land zoekt ernaar, maar de meeste bedrijven vinden ze maar moeizaam en geven aan dat in hun bedrijf te weinig technisch talent aanwezig is. Meer investering in technisch onderwijs en promotie door de overheid zijn volgens werkgevers daarom broodnodig. Werkgevers van hun kant kunnen meer inspanningen doen om technische jobs aantrekkelijker te maken.
Tempo-Team bevroeg 2100 Belgische werkgevers en werknemers naar de rekrutering van technische/STEM-profielen in hun bedrijf. Er is dringend meer actie nodig, zo blijkt. Zowat de helft van bedrijven heeft technisch talent nodig, maar in 8 op de 10 gevallen blijkt de zoektocht naar deze werknemers bijzonder moeilijk. Driekwart van de bedrijven met vacatures voor technische profielen spreekt zelfs over een ernstig tekort van deze werknemers in zijn bedrijf. De vraag naar medewerkers met een een technische opleiding klinkt het luidst bij werkgevers in Vlaanderen (54% vs. 39%) en bij grote bedrijven (65% vs. 34%).
Werkgevers verwachten ook weinig beterschap: 70% denkt dat de vraag naar technische profielen enkel nog zal toenemen. Onder Vlaamse werkgevers loopt dat zelfs op tot 75% (vs. 51% in het Zuiden van het land).
Bedrijven dringen aan op actie op alle fronten
Om het tekort aan deze profielen op de arbeidsmarkt en de war for talent aan te pakken, vragen bedrijven dringend inspanningen van de overheid. Ruim tweederde vindt namelijk dat de overheid technische studies en opleidingen meer moet promoten. 55% vindt ook dat jongeren nog altijd te weinig aangemoedigd worden om studierichtingen te kiezen die hun kans op werk vergroten en ziet dit ook als een van de voornaamste oorzaken van de huidige schaarste op de arbeidsmarkt. De helft van de bedrijfsleiders wil daarnaast een betere afstemming tussen het onderwijs en de bedrijfswereld.
Maar bedrijven hebben ook zelf een belangrijke rol te spelen, bijvoorbeeld door technische jobs aantrekkelijker te maken en beter te verlonen. Uit de bevraging blijkt onder meer dat werknemers met een technisch diploma liefst een job hebben waar ze veel autonomie krijgen (71% vs. 58%) in vergelijking met andere werknemers
“De strijd om talent houdt aan en bedrijven moeten zich vandaag sterk profileren als werkgever. Maar tegelijk is het ook belangrijk om voldoende te investeren in het vasthouden van werknemers, want uit de studie blijkt ook dat 4 op 10 werknemers vandaag openstaan voor een nieuwe uitdaging. Werknemers aan je binden kan op verschillende manieren: boeiende en uitdagende jobs creëren, zorgen voor een toffe en sterke groepssfeer. Ook een goede verloning en een aantrekkelijk beloningsysteem zijn belangrijke motivatoren vandaag.” vertelt Tom Van de Vreken, woordvoerder van Tempo-Team.
*Dit blijkt uit de bevraging van een representatieve steekproef van 2100 werknemers en werkgevers door een onafhankelijk onderzoeksbureau iVox in opdracht van Tempo-Team. De maximale foutmarge van het onderzoek is 2,94%.