Hoewel het coronavirus ons leven de voorbije maanden sterk beïnvloedde, veranderde het maar weinig aan de vakantieplannen van de Belgen. Net zoals voor de pandemie nemen de meeste werknemers vrijaf in de vakantiemaanden juli en augustus. Wel reizen ze dit jaar opvallend meer in eigen land, al trekt ook een kwart er op uit buiten de landsgrenzen. Dit blijkt uit een bevraging van HR-dienstverlener Tempo-Team naar werk en vakantie tijdens deze ‘coronazomer’. Wie wel werkt tijdens de grote vakantie doet dat liefst in het bijzijn van de collega’s. Want ondanks het feit dat werkgevers meer dan ooit inzetten op flexibele werkorganisatie met bijvoorbeeld thuiswerk, werken 6 op 10 werknemers toch op hun bedrijf. Ruim de helft zegt tijdens de vakantiemaanden meer plezier dan anders te beleven op het werk met de collega’s.
90% van de werknemers nemen vakantie in juli en/of augustus. 62% neemt deze zomer ook evenveel vakantiedagen op als andere jaren. Werknemers worden door het coronavirus niet verplicht om nu vakantie op te nemen, bijvoorbeeld omdat er weinig werk is. 7 op 10 bepalen namelijk zelf of ze al dan niet verlof nemen tijdens de grote vakantie. Bij slechts 12% van de bevraagden vroeg de werkgever wel om zoveel mogelijk vakantiedagen op te nemen in juli en augustus.
Door de COVID-19-pandemie zoeken vakantiegangers het echter dichter bij huis dan anders. Bijna de helft van de werknemers boekt dit jaar uitzonderlijk een vakantie in eigen land. Ruim 1 op 4 kiest voor het buitenland.
Oost west, kantoor best
Uit de enquête blijkt verder dat ruim de helft (56%) van de werkgevers thuiswerken toelaat. Dat is een duidelijke toename in vergelijking met twee jaar geleden, toen ‘maar’ 1 op 3 hiermee instemde. Meer dan een kwart van de werknemers maakt gebruik van die flexibiliteit en werkt deze zomer hoofdzakelijk thuis. Dat doen ze vooral om niet van en naar het werk te hoeven pendelen (65%), besmetting met COVID-19 te vermijden (56%) en om werk en privé goed te kunnen organiseren (33%). Maar de meerderheid (6 op 10) werkt meestal op het bedrijf. Iets meer dan 1 op 10 verdeelt zijn of haar tijd tussen het bedrijf en thuis.
Werknemers die tijdens de coronacrisis doorwerkten op het bedrijf geven overigens significant vaker aan ook deze zomermaanden daar te werken (90% vs. 29%). Omgekeerd zetten werknemers die tijdens de lockdown thuiswerkten dat regime in juli en augustus vaker verder (51% vs. 5%).
Geen zomervakantieblues
Werken tijdens de zomermaanden vinden werknemers duidelijk niet erg: 6 op 10 zeggen dat de werksfeer tijdens de grote vakantie meer ontspannen is. De helft van de bevraagden werknemers beleeft meer plezier aan zijn job tijdens die periode, hoewel 60% het wel drukker heeft dan anders. 41% mist zijn collega’s wanneer die op verlof zijn. Vrouwen en millennials zeggen dat vaker dan hun mannelijke of oudere collega’s (respectievelijk 46% vs. 37% en 50% vs. 36%).
Vooral werknemers die optimistisch ingesteld zijn, hebben weinig last van de zomervakantieblues: ze geven beduidend vaker aan dat de sfeer op het werk relaxter is dezer dagen en dat ze tijdens juli en augustus meer werkplezier beleven dan hun meer pessimistische collega’s (respectievelijk 64% vs. 44% en 61% vs. 36%).
*Dit blijkt uit een online bevraging van een representatieve steekproef van 1050 werknemers en werkgevers door het onafhankelijk onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Tempo-Team in juli 2020. De maximale foutmarge van het onderzoek is 2,94%. De steekproef is representatief op taal, leeftijd, geslacht en diploma.